
Wat zijn magneetplekken?
De eettafel, het aanrecht, het kastje in de hal, de hal zelf, de doorloop naar buiten vanuit de keuken, de trap: dit kunnen zomaar magneetplekken worden. Wat dat zijn? Hier drie voorbeelden, je ziet het gebeuren:
Eerste situatie: Je legt de post neer op het kastje of plankje naast de deur. Sleutels erboven op. Je huisgenoot legt zijn portemonnee er bij en deels de inhoud van zijn/haar jaszak. Met de bedoeling dit op te ruimen, maar nu even niet, dat komt straks wel. Dan komt de volgende bewoner van jullie huis en die gooit de brief van school op de stapel en een voorwerp dat gemaakt moet worden. Wie dat wanneer gaat doen, is onduidelijk.
Gevolg: papieren (brief van de school en de post) zijn niet meer goed terug te vinden, het voorwerp wordt niet gemaakt en naar je sleutels loop je te zoeken. Je verspilt je tijd en af te handelen zaken gebeuren niet. Herkenbaar?
Voorbeeld twee: Een plek in de hal, berging, bijkeuken of de hoek van de woonkamer die het dichtst bij een deur is: iemand zet zijn tas er neer, een ander zet er een lege frisdrankfles bij die weggegooid moet worden. Vervolgens komen er een paar schoenen die verzoold moeten worden bij, een tas met bibliotheekboeken die terug moeten en oh ja, een stapel oud papier ligt er ineens ook naast.
Dit wordt onhandig, want de spullen nemen al gauw meer ruimte in dan gedacht en belemmeren de doorloop.
Laatste voorbeeld op een willekeurige plek in de slaapkamer. Een stapeltje was dat gevouwen moet worden (tenminste dat is het plan) leg je even ergens neer. Daarbij komt een kledingstuk dat gemaakt moet worden, plus een stapeltje kleding dat eigenlijk weg kan (want te klein), en wat kleren die je over een paar dagen toch weer aan wilt doen (scheelt in de kast leggen toch?).
Ondertussen is het een hele berg kleding en spullen geworden waarvan uiteindelijk onduidelijk is wat er mee moet gebeuren en wie dat gaat doen. Het geeft een onrustige indruk en dat in een ruimte die juist rust moet brengen.
Kortom er is sprake van een magneetplek als op deze plek de hoeveelheid aan voorwerpen en papieren groeit en groeit. Er ontstaat een ongeordende rommelplek, waarvan niet meer duidelijk is wat er ligt, van wie dat is en wat er mee moet gebeuren. Papier trekt papier aan, rommel trekt rommel aan…, vandaar de term.
Herkenbaar? Misschien heb je er weinig last van, omdat je toch zeer geregeld deze plekken opruimt. Maar als je niet zo in elkaar steekt?
Wat kan je doen ter voorkoming van deze rommelplekken? Hier volgen de TIPS!

TIPS
- Geef spullen een vaste plek.
- Wees bewust van wat je doet. Vaak gaat ergens iets neerleggen, gedachteloos. Let maar eens op: je ziet het de komende tijd ook in je eigen huis gebeuren!
- “In hetzelfde tijdsbestek leg je het op de goede plek”. Deze slogan gaat vaak op! Als je iets neerlegt om toch uiteindelijk op te ruimen in la of kast, dan zal je zien dat als je even drie stappen verder loopt, je de spullen ook direct kan opbergen op de goed plek. Net zoals gevouwen was: in plaats van het achteloos op een bed of stoel in de slaapkamer te leggen, kan je door even door te lopen naar je kledingkast het stapeltje direct opbergen. Opnieuw: wees bewust van wat je doet en realiseer je de eerder genoemde slogan. Ik heb het zelf nu een tijdje in praktijk gebracht en geloof me: het werkt.
- Maak voor verschillende klusjes aparte verzamelplekken: het afval, de doos oud papier en de flessen voor de glasbak: dicht bij de uitgang van het huis. Is dat een berging dan kan je je beperken tot 1x per week die troep wegbrengen. Is dat in een hal, dan is het handiger om telkens bij het verlaten van je huis, dit afval mee te nemen en in de betreffende afvalbakken te dumpen. Klaar is Kees! Ten aanzien van te repareren spullen: verzamel deze vlakbij de plek waar je ook je gereedschap hebt liggen bijvoorbeeld. Heb je een aantal reparatieklusjes verzameld? Plan een klusuurtje in en handel de diverse klusjes af. Wel zo efficiënt!
- Tot slot: maak met behulp van bovenstaande tips, afspraken met je huisgenoten…