Wanneer je, om welke reden dan ook, spullen gaat opruimen, bekijk je deze goed. Een van de dingen waarover je een beslissing gaat nemen is: wat wil ik wel bewaren en wat niet? Dat is soms een heel lastig proces (en eigenlijk de kern van het opruimen!)

Als je dit moeilijk vindt (heel herkenbaar en niet om je voor te schamen) en je wilt hulp bij het maken van deze beslissingen: neem gerust contact met me op! Ik help je graag verder! In dit blog ga ik in op de gedachte die je kan hebben bij het beslissen over je spullen: “die spullen, die ik eigenlijk niet meer wil bewaren, zijn toch zonde om weg te gooien? (En daarom vind ik opruimen ook zo lastig!)”. 

De spullen die je niet wilt bewaren, roepen nog herinneringen op, kunnen van waarde zijn of zijn anderszins nog bruikbaar, alleen op een gegeven moment niet meer voor jou. Jij hebt immers net besloten dat je bij de opruimactie er afstand van wil gaan doen.

In dit blog lees je wat je op een zinvolle manier kan doen met de spullen die je niet meer wilt bewaren. En dat houdt dus in dat niet alles in de afvalbak verdwijnt!

Hieronder heb ik een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet, waardoor je misschien met een tevreden gevoel afscheid neemt van je spullen. Zo ontstaat er weer ruimte voor de spullen waar je zelf van geniet!

Met jouw spulletjes anderen in je familie- of vriendenkring een plezier doen. Bijvoorbeeld jongeren die je kent, die op kamers gaan: bepaalde meubelstukken of huishoudelijke spullen kunnen dan erg welkom zijn. Of iemand uit je familie- vrienden- of kennissenkring die net als jij dol is op thrillers en jouw uitgelezen boeken graag wil hebben.

  • Tip: vraag diegene die je als geïnteresseerde op het oog hebt om een kijkje te nemen. Deze persoon kan dan (vrijblijvend en nee zeggen mag, want smaken verschillen!) een keuze maken uit de door jou geselecteerde spullen waarvan je afstand wil doen. Jij blij (want de voorwerpen krijgen een goede bestemming) en die ander blij! Spreek wel een termijn af waarbinnen iemand dat kijkje komt nemen en een beslissing neemt, zodat jij binnen afzienbare tijd van de spullen af bent. 

Marktplaats: sommige voorwerpen zijn geliefd bij verzamelaars, of mensen zoeken eenzelfde voorwerp, omdat dat van hen kapot is gegaan, mensen speuren naar apparaten voor bepaalde onderdelen etc.. Marktplaats biedt dan een gratis verkoopmogelijkheid aan. Kost wel tijd en energie. Vind je het leuk om te handelen en heb je er de tijd voor: dan kan het nog een leuke opbrengst geven. Ik heb al veel blije mensen meegemaakt na hun aankoop op Marktplaats.

Kringloop: In veel wat grotere plaatsen schieten de kringloopwinkels als paddenstoelen uit de grond. Je mag er goede, nog prima te gebruiken spullen brengen, waaronder ook kleding. Inbrengen is gratis, maar je krijgt ook niks van de opbrengst. Soms kom je de “mooiere” tweedehandswinkels of vintagezaken tegen, waar de krenten uit de pap weer worden doorverkocht. Er zijn ook winkels waar je waardevollere zaken kan brengen waarvoor je dan wel een vergoeding bij verkoop krijgt. Deze vorm bestaat ook voor kleding. Misschien is het in deze tijd even lastig om je spullen bij de Kringloopwinkels te brengen, maar dat komt wel weer.

 

Goede doelen: voor diverse spullen zijn er organisaties die deze graag willen hebben om er andere mensen weer blij mee te maken. Ik noem er een aantal, maar er zijn er veel meer te vinden op internet. Voorbeelden van dit soort organisaties: De Weggeefwinkel (vaak met idealistisch oogmerk), de kleding- of goederenbank (soms verbonden aan voedselbank), stichtingen voor de inzameling van bijvoorbeeld babyspullen, hulpmiddelen (zoals brillen), gebruikt gereedschap, dierbenodigdheden (dierenasiels), kleding-inzamelcontainers van diverse organisaties (waaronder het Leger des Heils), Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers, Speel-O-theken of goede doelen als KNGF Geleidehonden.

Recycling: in bepaalde voorwerpen zitten nog te gebruiken onderdelen of materialen. Denk aan mobieltjes (bepaalde metalen), maar ook elektrische apparaten. In de grotere gemeentes ken je vast wel de milieustraat (let op: gescheiden aanlevering), maar soms zie je ook in winkels recyclebakken staan. Voor tips kijk op Wecycle.nl. Goed voor hergebruik ven grondstoffen, beter voor het milieu en het zorgt voor (sociale) werkgelegenheid!

Tot slot: alle niet meer bruikbare, niet recyclebare spullen die je niet meer wilt bewaren, mogen dan in het “ronde archief”: weggooien in de afvalbak dus!

Ontvang gratis inspirerende, direct toepasbare tips en informatie op organizing-gebied.

Schrijf je hier in!

De nieuwsbrief verschijnt één keer per maand.

Lees de privacverklaring van Organizing aan Huis voor meer informatie.

Afmelden is altijd mogelijk via de uitschrijfknop onderaan elke nieuwsbrief.

Ontvang gratis inspirerende, direct toepasbare tips en informatie op organizing-gebied.

Schrijf je hier in!

De nieuwsbrief verschijnt één keer per maand.

Lees de privacverklaring van Organizing aan Huis voor meer informatie.

Afmelden is altijd mogelijk via de uitschrijfknop onderaan elke nieuwsbrief.