De meeste kinderen spelen graag, met van alles. Nu heeft niet elk kind even veel speelgoed. Maar als een kind de keus heeft uit verschillend speelgoed (om mee te knutselen, om mee te bouwen, om te puzzelen of fantasiemateriaal zoals poppetjes en auto’s), dan kan de hoeveelheid rondslingerend speelgoed toch wel oplopen.

Sommige kinderen kunnen urenlang met hetzelfde spelen. Anderen zijn het na korte tijd al weer zat waar ze mee bezig zijn en pakken weer wat anders.

Wanneer er veel speelgoed overal in de kamer ligt, neemt de onrust toe: chaos geeft onrust. Voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Kinderen kunnen dan ook moeilijker kiezen wat ze willen gaan doen, de keus is te groot. En als ze niet kunnen kiezen, houdt het leuk spelen vaak op en dat merk je als ouder ook…

Wat kan je hier aan doen? Hier lees je ideeën en (opruim)tips.

Opbergtips:

Geef het speelgoed een eigen vaste plek in de kamer, waar je het wilt opbergen na het spelen. In een kast, onder de tafel, in een bepaalde hoek van de kamer, net wat bij jullie handig is. Dat geeft duidelijkheid als je wilt gaan opruimen.

Verdeel het speelgoed over passende bakken, manden, dozen en dergelijke. Maak die dozen, manden en bakken en dergelijke niet te vol. Wil je de bakken kunnen stapelen? Dan zijn bakken met deksels handig. Kunnen kinderen de dozen of bakken zelf goed open maken of tillen? Houd dit soort zaken in gedachten wanneer je opbergmiddelen koopt.

Zorg voor duidelijkheid wat waar in moet. Dit kan door gebruik te maken van doorzichtige bakken of met plaatjes op de bakken. Als de kinderen kunnen lezen, kan je de bakken of dozen van labels voorzien

Het opruimen van het speelgoed zelf:

🍀 Maak van tevoren afspraken: “Na het spelen ruimen we (samen) alles weer op!”

🍀 Maak opruimen tot een gewoonte. Betrek je kind van jongs af aan bij het opruimen van het speelgoed. Bij hele kleintjes kan je door het doen en vertellen ze al vertrouwd maken met het opruimen : “De knuffels gaan weer in de box!” Kleuters kan je er steeds meer bij betrekken door ze mee te laten helpen met het opruimen. Oudere kinderen kunnen wat zelfstandiger aan de slag en dan ben jij hun helpende hand.

🍀 Van iets een gewoonte maken lukt niet van de ene op de andere dag. Dat vraagt om een portie geduld en complimentjes tussendoor. In het begin zal opruimen met je kind ook niet gelijk een efficiënt karweitje zijn. Je zal denken: “Ik kan het zelf tien keer sneller en beter”. Het lastige is, dat als je steeds maar zelf blijft opruimen, je kinderen het nooit leren. Dus probeer vol te houden en blij te zijn met alles wat wel lukt!

🍀 Geef duidelijke instructies. In plaats van: “Ga je opruimen?” (daar kan je “nee” op zeggen als kind) kan je ook zeggen: “Kom, we gaan (samen) alle lego in deze bak doen!” Klinkt actiever en het is meteen veel duidelijker wat de bedoeling is.

🍀 Houd het overzichtelijk en geef zo nodig korte opdrachtjes. “Laten we eerst alle kleurpotloden in de doos doen.” Is dat gedaan dan kan het volgende worden gedaan: alle andere knutselspulletjes bij elkaar zoeken.

🍀 Maak het leuk: zet een leuk muziekje op of verpak het opruimen in een wedstrijdje.

🍀 Geef aan wat het opruimen oplevert: Na het opruimen kunnen mooie bouwsels een mooi plekje krijgen op het speeltafeltje dat dan verder leeg is. Als speelgoed gesorteerd is, kan je het ook makkelijker weer vinden: stiften liggen bij elkaar in een klein bakje en niet tussen de lego in een doos.

🍀 Soms is je kind moe of lukt het om andere redenen minder goed, dat kan. En van een jong kind kan je minder verwachten dan van een wat ouder kind. Wees reëel. Maar opruimen kan iedereen op zijn/haar manier!

🍀 Wees blij met het resultaat en geef je kind (ook tussendoor) een complimentje: “Zo, dat schiet lekker op!” of “Kijk eens hoe mooi je toren daar staat”.

En tot slot: Geef het goede voorbeeld! 🍀

Mocht je lastig vinden om de tips in jouw situatie toe te passen, geen paniek: bel of mail me gerust.

Ik denk graag mee over praktische oplossingen die passen bij jouw gezinssituatie.

Ontvang gratis inspirerende, direct toepasbare tips en informatie op organizing-gebied.

Schrijf je hier in!

De nieuwsbrief verschijnt één keer per maand.

Lees de privacverklaring van Organizing aan Huis voor meer informatie.

Afmelden is altijd mogelijk via de uitschrijfknop onderaan elke nieuwsbrief.

Ontvang gratis inspirerende, direct toepasbare tips en informatie op organizing-gebied.

Schrijf je hier in!

De nieuwsbrief verschijnt één keer per maand.

Lees de privacverklaring van Organizing aan Huis voor meer informatie.

Afmelden is altijd mogelijk via de uitschrijfknop onderaan elke nieuwsbrief.