Groen in je interieur: gezond, sfeervol en makkelijk.

Groen in je huis? Niet iedereen heeft groene vingers. Toch is een plant een goed item in je interieur. Waarom? In dit blog lees je welke positieve effecten planten hebben op je omgeving. Bovendien geef ik je voorbeelden van een aantal makkelijk te verzorgen exemplaren voor meer groen in je huis!

Positieve effecten van planten in je huis:

Planten nemen koolstofdioxide (CO2) uit de lucht op om samen met water suikers te produceren. Daarbij komt zuurstof vrij. ’s Nachts werkt dat proces omgekeerd, maar de productie van zuurstof overdag is in ieder geval groter. Planten hebben dus een luchtzuiverend effect. Voorbeelden van goede luchtzuiverende planten zijn de goudpalm, Spatiphyllum of lepelplant en de ficus.

Planten zorgen voor een minder droge lucht in de omgeving, doordat het water dat ze opnemen via hun wortels ook weer verdampen via hun bladeren. Een droge lucht is voor de mens niet zo fijn, dus planten leveren een positieve bijdrage aan het klimaat in je kamer! Voorbeelden van planten die zelfs nog iets meer dan andere water verdampen zijn de goudpalm, de krulvaren of de graslelie. Consequentie is wel dat ze ook redelijk wat water nodig hebben.

Planten geven sfeer. Een persoonlijke mening, maar mijns inziens leeft een interieur met planten meer. Het groen in de kamer maakt een inrichting af en geeft iets persoonlijks en gezelligs aan een ruimte. En een fijne leefomgeving werkt stressverlagend.

Bovendien bleek uit onderzoek van Lohr e.a. (1996) dat mensen in een kamer vol planten een lagere bloeddruk hebben dan mensen in een omgeving zonder planten. Gratis een positief effect op je gezondheid dus.

Voor sommige mensen is het bezig zijn met het verzorgen van planten in huis een fijn klusje.

Evergreens:

Ook zonder groene vingers kan je goed planten houden. Sommige planten hebben namelijk minder verzorging nodig dan andere. En in je huishouden heb je al genoeg taken, dus het is fijn als deze positieve effecten weinig extra tijd vragen.

Planten die vrij weinig water nodig hebben zijn sommige vetplanten en cactussen, maar ook evergreens als de Sansevieria, Dracaena en Yucca.

Sommige planten gedijen goed op donkerder plekken, zoals de krulvaren en de Aloë Vera (als deze plant bruin verkleurt, is de lucht niet gezond meer, een goede graadmeter dus).

Sommige planten heb ik bewust niet genoemd, omdat deze giftig zijn. De Philodendron bijvoorbeeld is een makkelijke plant maar is giftig voor huisdieren, evenals de drakenklimop en de lepelplant. Delen van de Oleander, Dieffenbachia en gele narcis zijn giftig bij inname door de mens. Heb je kleine kinderen of huisdieren: haal deze planten dan liever niet in huis.

De DIY Groen Tip!

Helemaal van deze tijd zijn de eco-systemen van planten in glazen potten. Je hebt ze misschien wel eens bij de tuincentra gezien. Mits goed opgebouwd zijn dat zelfvoorzienende plantsystemen die mooi groen blijven en geen verzorging nodig hebben. Water, voedingsstoffen en lucht worden in zo’n systeem hergebruikt door de planten, je hoeft er zelf niks meer aan te doen. In kleine en grote varianten zijn ze te koop, maar je kan ze ook zelf samenstellen! Hieronder de verkorte doe-het-zelf-stappenplan van Intratuin (https://inspiratie.intratuin.nl/diy-planten-terrarium/). Er zijn ook filmpjes op internet die goede instructies bieden.

Wat heb je nodig:

Een glazen pot met deksel, potgrond, grind of hydrokorrels, eventueel houtskool en mos en natuurlijk de mini-plantjes. Ideaal zijn kleine varentjes.

Stappenplan:

  1. Belangrijk is om de pot van binnen goed schoon te maken.
  2. Daarna doe je een laag grind op de bodem. Dit is om het overtollige water op te vangen.
  3. Bovenop het grind kan je een laag houtskool doen. Dit zorgt er voor dat schimmels geen kans krijgen.
  4. De bovenste laag wordt gevormd door de potgrond. Deze laag moet voldoende dik zijn, zodat de plantjes straks met hun kluit in de grond staan.
  5. Zet de plantjes (zonder potjes) in de grond, wees voorzichtig zodat de wortels niet beschadigen.
  6. Eventueel kan je wat grind, mos of houtsnippers toevoegen.
  7. Zet de glazen pot op een niet te lichte, of warme plek, maar ook niet te donker.
  8. Sluit de pot nog niet af. Laat hem één week open, zodat hij kan luchten. Sluit dan de pot. Mocht het zo zijn, dat de pot beslaat, open hem dan nog een keer en laat hem nog iets langer luchten. Na een paar dagen wel de pot sluiten.
  9. Laat de pot dicht, water en voeding geven is niet nodig, het systeem is zelfvoorzienend!

Klaar ben je! Groen, groener, groenst, bij jou thuis!

 

Ontvang gratis inspirerende, direct toepasbare tips en informatie op organizing-gebied.

Schrijf je hier in!

De nieuwsbrief verschijnt één keer per maand.

Lees de privacverklaring van Organizing aan Huis voor meer informatie.

Afmelden is altijd mogelijk via de uitschrijfknop onderaan elke nieuwsbrief.

Ontvang gratis inspirerende, direct toepasbare tips en informatie op organizing-gebied.

Schrijf je hier in!

De nieuwsbrief verschijnt één keer per maand.

Lees de privacverklaring van Organizing aan Huis voor meer informatie.

Afmelden is altijd mogelijk via de uitschrijfknop onderaan elke nieuwsbrief.