10 beste tips: Efficiëntie in de keuken
over voorraadbeheer, efficiënt inkopen en koken

- TIP 1 Wanneer je de laatste verpakking van een levensmiddel pakt, schrijf het dan direct op je boodschappenlijst om weer nieuw in huis te halen. Een krijtbord, whiteboard of een lijstje dat op de koelkast is dan handig om bij de hand te hebben. Laat je huisgenoten dit ook doen. En kinderen kunnen het ook makkelijk leren: pak je de laatste pot chocopasta uit de kast, schrijf het zelf op of zeg het tegen mama of papa. Zo grijpen jullie nooit mis!
- TIP 2 Vaak zijn de grootverpakkingen of die voor meerpersoonshuishoudens voordeliger, maar met een klein huishouden is dat niet handig. Of toch? Kook meerdere porties tegelijk en vries de hoeveelheid die teveel is, per portie in. Let wel op dat je maaltijd in te vriezen is uiteraard. Plak op de verpakking een sticker met daarop of het een eenpersoons- of tweepersoonsportie is (en de invriesdatum
). Altijd wat op voorraad en veel voordeliger.
- TIP 3 Voor ingewikkelde recepten die veel tijd kosten is de vorige tip trouwens ook ideaal. Ik doe dat met eigengemaakte erwtensoep: bewerkelijk, maar wel erg lekker. Ik kook een dubbele portie, waarvan ik de helft invries. Is efficiënt qua kooktijd en makkelijk voor een dag dat je weinig tijd hebt om te koken!

- TIP 4 Houd de aanbiedingen van je favoriete supermarkt/winkel in de gaten. Bedenk daar omheen je recepten. Voordelig! Tijdens de voordeelperiode zijn de ingrediënten vaak ook goed op voorraad.
- TIP 5 Maak een boodschappenlijst voordat je naar de supermarkt of winkel gaat. Zo voorkom je dat je benodigde inkopen vergeet, maar je voorkomt ook dat je met spullen thuiskomt waarvan je nog genoeg op voorraad had.
- TIP 6 Ga niet vlak voor etenstijd boodschappen doen. De eetlust die je dan vaak voelt, zorgt er voor dat je vaak meer koopt dan je nodig hebt. Door met een gevulde maag boodschappen te doen, kom je nooit met teveel “lekkere trek”-inkopen thuis!
- TIP 7 Aan het eind van de dag worden etenswaren die bijna op de houdbaarheidsdatum zijn, vaak in de supermarkt afgeprijsd. Zo kan je soms voor half geld of met 35% korting voordelig inkopen. Ook bakkers doen dit wel met bakkerswaar van de vorige dag. Is vaak nog prima en lekker. Zo voorkomen we verspilling en denken we ook aan onze portemonnee.

- TIP 8 Op veel verpakkingen staat een houdbaarheidsdatum, maar vaak in hele kleine cijfertjes of op een andere manier niet te lezen. Als je de datum ontcijfert hebt: pak een zwarte marker en schrijf de datum groot op de verpakking: zo is deze goed leesbaar als je de voorraad bekijkt en zorg je ervoor dat iets minder snel over de houdbaarheidsdatum komt!
- TIP 9 In plaats van een gerecht bedenken en inkopen te doen: Duik eens in je voorraadkast, kijk wat er allemaal voorradig is en bedenk een lekker recept met wat je in huis hebt (en misschien ook wel bijna op moet gezien de houdbaarheid). Zo heb je niet teveel op voorraad, ben je goedkoper uit en kom je op verrassende combinaties en gerechten!
- TIP 10 Zorg dat je een paar basis-ingrediënten altijd op voorraad hebt, dan kan je makkelijker improviseren, bijvoorbeeld om restjes op te maken. Rijst, pasta, soep, bouillonblokjes (lekker voor risotto), maar ook kookroom (lang houdbaar, ideaal voor een pastasaus), geraspte kaas (altijd lekker over een ovenschotel heen), blikjes bonen, mais enzovoort. Maak voor jezelf een lijstje en houd deze basis-ingrediënten goed op orde in je voorraad! Zo heb ik ook altijd een pak diepvriesdoperwten in de vriezer. Goede vulling van bijvoorbeeld pastasaus, als blijkt dat de vulling voor de saus toch wat minder uitvalt qua hoeveelheid dan gedacht…