De keuken: plek om te koken, niet om te zoeken

“Heerlijk dat alles nu een logische plek heeft gekregen. Dankjewel voor je hulp” 

Natuurlijk wil je jouw keuken goed gebruiken en wil je niet steeds zoeken naar dat handige groente-mes, dat speciale kruidenpotje of die ene ovenschaal. Om te komen tot een praktische en logische keukenindeling heb ik een aantal uitgangspunten voor je op een rijtje gezet.

 

Uitgangspunten logisch en praktisch inrichten keuken

 

1. Spullen hebben een vaste plek voor iedereen. Dan hoeft niemand te zoeken én blijft het langer opgeruimd in je keuken.

 

2. Spullen die bij elkaar gebruikt worden, liggen bij elkaar of in elkaars buurt.

  • Theemokken en thee, koffiemokken en koffie/suiker/creamer staan bij elkaar
  • Snijplanken en schalen/kommen staan bij elkaar in de buurt
  • Brood, broodbeleg en ontbijt-/lunchborden staan binnen handbereik van elkaar

 

3. Spullen liggen zo dicht mogelijk bij de plek waar ze gebruikt worden:

  • Schoonmaakspullen dichtbij de spoelbak
  • Kruiden e.d. dichtbij de kookplaat of aanrechtdeel waar je eten voorbereid
  • Koffiemokken en koffie dichtbij het koffiezetapparaat

 

4. Keukenspullen/ -apparatuur die je vaak gebruikt (dagelijks bijvoorbeeld) liggen makkelijk voor het pakken of staan op het aanrecht. Voorbeeld: koffiezetapparaat.

 

5. Keukenspullen/ -apparatuur die regelmatig maar niet dagelijks gebruikt worden, afhankelijk van mogelijkheden in de keuken. Voorbeeld: keukenmachine, tosti-ijzer.

 

6. Keukenspullen/ -apparatuur die je slechts sporadisch gebruikt, staan achteraf, in een hoge kast of zelfs buiten de keuken als er geen plek in de keuken is. Voorbeeld: gourmetstel.

 

 7. Kastjes en lades zijn slechts voor 75% gevuld. Hierdoor kan je makkelijk bij je spullen en is er meer overzicht.

 

8. Maak gebruik van handige hulpen:

  • Bakjes of manden om spullen te groeperen. Voorbeeld: voor je ontbijtspullen, schoonmaakspullen, keukentextiel
  • Maak gebruik van handige keuken-organizingsystemen, bijvoorbeeld draaiplateaus, ladeverdelers, bakken en rekken

 

9. Houd de keuken opgeruimd:

  • Berg spullen na gebruik of aan het eind van de dag weer op, op de goede plek
  • Zet de vaat direct in de vaatwasser
  • Gooi afval direct in de afvalbak

 

10. Tot slot: Maak je keuken “eigen”. Pas de indeling naar behoefte aan: door het gebruik van je keuken ervaar je uiteindelijk wat qua indeling wel en niet werkt. Er is niet één ultieme keukenindeling.

 

Ik heb bij een aantal klanten deze uitgangspunten toegepast en stuk voor stuk waren ze heel tevreden! Wil je ook mijn hulp? Bel of mail me dan gerust.

De keuken: plek om te koken, niet om te zoeken