Drukte in de ochtend

Voordat alle gezinsleden klaar zijn voor vertrek in de ochtend is het soms een drukte van belang. Op tijd opstaan, iedereen moet zich aankleden, ontbijten en liefst ook nog tandenpoetsen, tassen en overblijf- of lunchtrommels moeten mee, zijn alle afspraken helder (wie haalt welk kind op of brengt iemand naar sport?). Heel herkenbaar. De start van de dag is ook vaak bepalend voor hoe je je de rest van de dag voelt. Hoe fijn zou het zijn als je de ochtend een beetje relaxt kan beginnen…

Wat kan helpen? Hier lees je de tips en tricks!

Een aantal zaken kan je de avond van te voren doen:

  • Afspreken wie wat de volgende dag doet, qua halen/brengen/boodschappen/koken. Dan hoef je dat niet in de ochtend nog gehaast af te spreken (of te vergeten).
  • Ontbijttafel dekken (bedenk wel of dit kan als je huisdieren zoals een kat hebt).
  • Tassen klaarzetten van jezelf en de kinderen met wat er nodig is voor de volgende dag. Kinderen kunnen best mee helpen. Heb je gym de volgende dag? Pak je gymspullen bij elkaar.
  • Leg kleding voor de volgende dag klaar, voor jezelf maar ook voor/in overleg met je kind. Scheelt keuzestress in de ochtend.
  • Lunch klaar maken, tussendoortje voor de pauze klaarleggen, drinken klaarzetten.
alarm-clock-2116007_1920

Maak van het wakker worden een ritueel (dat kan wel per gezinslid verschillen). Heb je zelf moeite om op te staan: zet de wekker, stel hem zo in dat hij na 5 of 10 minuten nog een keer gaat. Heb je even de rust en stilte nodig na het op staan, zet dan de wekker vroeger dan de rest van het gezin. Deze voor jou broodnodige rust maakt dat je daarna de ochtend beter aan kan. 

Voor de kinderen die moeite hebben met opstaan: geef je kind zelf een wekker, zet hem samen aan. Spreek vervolgens af dat je bijvoorbeeld  5 minuten na de wekker je kind roept en dat het dan opstaat. Geef een complimentje als dat lukt: “Hé fijn, daar ben je, goeiemorgen!”

In de ochtend moeten er een aantal zaken gebeuren: aankleden, wassen, ontbijten. Maak van de volgorde van deze activiteiten een gewoonte, dan hoeven jij en je kind daarover niet meer na te denken. Dat scheelt tijd en energie!

Laat je kind meedenken: hoeveel tijd hebben we nog? Hebben we alles mee? Heb je je tanden gepoetst?

Laat je kind meebeslissen over wie wat doet de volgende dag en verdeel de taakjes (gordijnen open doen, huisdier eten geven, tafel afruimen). Als iedereen doet wat hij/zij kan en/of leuk vindt (afhankelijk van de leeftijd van je kind bijvoorbeeld), is alles sneller klaar en wordt de start van de dag een gezamenlijke activiteit

Maak sommige taken makkelijker om te doen:

 • Beperk de afleiding aan de ontbijttafel: geen beeldschermen, telefoons, speelgoed en geef zelf het goede voorbeeld!
 • Leg een setje tandenpoetsspullen in de keuken. Je hoeft dan niet meer naar de badkamer en je wordt er ook makkelijker aan herinnerd dat er gepoetst moet worden.
 • Sommige kinderen zijn heel snel afgeleid als ze zichzelf aankleden. Aankleden in hun slaapkamer met al hun speelgoed: dat gaat hem niet worden qua tempo… Laat hen in de badkamer aankleden of desnoods op de overloop, als het er maar erg saai is. Schiet veel sneller op.
 • Geef een complimentje als er iets goed loopt (“Fijn, jij bent al aangekleed”) , daar fleurt iedereen van op en maakt dat kinderen beter onthouden wat de bedoeling is.

Ik hoop dat enkele van deze tips je kunnen helpen met een relaxtere start van de dag.

Mocht je het lastig vinden om de tips in jouw situatie toe te passen, geen nood: bel of mail me gerust.

Ik denk graag mee over praktische oplossingen die passen bij jouw gezinssituatie!

Drukte in de ochtend