Focus op je voorraad

Overal tref ik ze aan, bij mezelf en bij klanten: (kleine) voorraden van van alles. Zoals: etenswaren in keukenkast of vriezer, verzorgingsproducten, lekkernijen, kaarsen, tijdschriften. Producten die gekregen zijn, bij elkaar gespaard met zegelacties of voordelig ingekocht tijdens reclameacties. Ongebruikt nemen ze plek in, maar waarom blijven ze daar maar liggen en hoe pak je dit aan?

Voorraad eten: Je houdt de voorraad in stand omdat het zo handig is om een maaltijd in de vriezer te hebben of een pak soep in je voorraadkast, voor als je eens niet wilt of kunt koken. Op een gegeven moment echter nadert de uiterste houdbaarheidsdatum of staat het al erg lang in je vriezer. Het wordt er niet smakelijker op. Houd er rekening mee bij de boodschappen, maak het jezelf makkelijk met de diepvriesmaaltijd of kook vanuit je voorraad.

Verzorgingsproducten: shampoo, conditioner, crèmes. Soms krijg je iets dat niet je favoriete merk is. Zet je het weg? Dan kan het er jaren blijven staan en is het op een gegeven moment niet meer te gebruiken (denk aan make-up). Wil je het wel gebruiken, doe het dan! Ga je het echt niet gebruiken, geef het dan aan iemand anders.

Lekkernijen zoals een doos bonbons: Sommigen vinden dit onweerstaanbaar en binnen no time is de doos leeggegeten. Je hebt ook mensen, die dit soort lekkernijen bewaren voor een speciale gelegenheid. Als je vergeet dat je deze doos hebt, koop je vast voor die visite iets anders lekkers en staan je bonbons er na verloop van tijd nog. Overigens ben ik van de eerste categorie, ik smikkel ze in een gestaag tempo op.

Tijdschriften: je koopt eens een tijdschrift of krijgt er een en de receptenbladen van de supermarkten komen elke maand je huis binnen. De stapel wordt steeds groter. Mijn tip: leg je smartphone eens een avondje weg of zet de tv uit en lees een tijdschrift. Bewaar een lekker recept of maak een foto van een interessant artikel. Ruim daarna het tijdschrift op: gooi het weg of geef het door. 

Tot slot: Kaarsen. Ik moet bekennen dat ik iets heb met het achter de hand houden van kaarsen of waxinelichtjes. Heel stom, maar ik steek de kaarsen of waxinelichtjes soms niet aan, omdat ze dan na één avond op zijn, ik mijn voorraad moet aanspreken en vervolgens denk: straks zit ik met kerst zonder. Hoe verzin je het…

Heb jij ook van die kleine voorraden? Dan is hier de simpele boodschap van dit verhaal:

  • Krijg je (ongevraagd) iets wat je echt niet gaat gebruiken: geef het aan een ander en bewaar het niet.
  • Kijk eens in je kastjes, lades en zie wat er aan kleine voorraden zijn, dat maakt je bewust van wat er in huis is.
  • Wil je het wel gaan gebruiken? Zet het in het zicht (vooraan in de kast bijvoorbeeld) en gebruik het! Ja, zo simpel is het.
  • If you don’t use it, you lose it. Als je het niet gebruikt, gaat het verloren (te oud, over de datum, niet meer bruikbaar).

Heb je inmiddels grote voorraden en is de hoeveelheid spullen niet meer te overzien: bel of mail me. Ik help je.

Focus op je voorraad