Het beste moment om te beginnen

Wanneer begin je met een klus? Nu of toch maar straks of eigenlijk beter morgen of volgende week. Je begint liever als je meer tijd hebt, pas als je eerst dat andere klusje hebt gedaan, als je je minder moe voelt, als je weet wat je wilt, als, als, als. Waar dit toe leidt? Dit leidt tot uitstel en uitstel geeft kans op afstel.

Jammer, want weet je: dat juiste of beste moment dient zich vrijwel nooit zo maar aan. Er is altijd wel iets waardoor je nu toch nog even niet begint.

Later wordt nooit.

Hoe zou je dan wel de stap kunnen nemen om aan de slag te gaan? Het is nuttig om na te gaan wat er achter je aarzelingen of uitstelneigingen zit. Wat maakt de drempel om te starten nog te hoog? Bijvoorbeeld: Je hebt er geen zin in, je motivatie is toch niet zó groot, je kan de klus niet goed overzien waardoor je afgeschrikt wordt, je bent wellicht bezorgd om de reacties van anderen of je bent bang voor teleurstellingen als het niet gaat zoals je had gewild.

Wat kan je aan die drempel doen? Veel nuttige tips daarover staan in mijn e-book “Dé 20 meest nuttige tips om chaos succesvol aan te pakken”. Je kunt mijn e-book aanvragen via de button onderaan dit artikel.

Een aantal aandachtspunten zet ik hier voor je op een rijtje:

Erken dat de ideale tijd om te beginnen vaak niet bestaat. Dus daarop wachten heeft geen zin;

Plan de klus in. Schrijf het op in je agenda. Zo houd je er tijd voor vrij;

Hak de klus in kleine klusjes op. Begin met opruimen bij één plank in je overvolle kast bijvoorbeeld. Denk niet dat gelijk de hele overvolle rommelkamer in een middag aan kant hoeft;

Kijk nog niet naar het resultaat, maar wees blij met je inzet. Alles wat je hebt gedaan is een stap in de goede richting;

Neem pauzes en geef jezelf een schouderklopje voor het feit dat je aan de slag bent gegaan;

Droom een keer weg over wat je zou willen bereiken. Hoe komt dat eruit te zien? Wat levert het je op (een eigen werkplek, een keuken waar je graag in bezig bent)? Dit bevordert je motivatie, je weet waar naar je op weg bent;

Zoek steun. Samen aan de slag is soms fijner omdat je dan elkaar kunt helpen vol te houden. Ben jij iemand die liever in alle rust alleen aan de slag gaat? Zoek oplossingen als dat nodig is, bijvoorbeeld regel een oppas voor de kinderen. Zo heb je even rustig de tijd.

Benieuwd naar meer nuttige tips om aan succesvol aan de slag te gaan? 

Het beste moment om te beginnen