Kinderen en zakgeld

Kinderen zakgeld geven leert hen omgaan met de waarde van geld. Van jongs af aan kun je kinderen leren:   

  • dat je niet altijd alles direct kunt aanschaffen en je er soms voor moet sparen.
  • dat het nodig is om geld opzij te leggen voor het geval er iets (duurs) vervangen moet worden.
  • dat je je aankoop goed moet overdenken, omdat je het geld maar één keer kunt uitgeven.

Dit is belangrijk voor later. Want al deze vaardigheden helpen om te voorkomen dat (jong)volwassenen schulden gaan maken. Helaas gebeurt dat nu nog te vaak. Steeds meer jongeren hebben betalingsachterstanden. Zodra deze jongeren op zichzelf gaan wonen, nemen deze problemen vaak alleen maar toe.

 

Vanaf een jaar of 6 kunnen kinderen de verschillen tussen de munten onderscheiden. Als ze ouder worden komt er meer besef van tijd en kunnen ze leren sparen. Als je iets wilt kopen dat meer kost dan wat je aan zakgeld krijgt, zal je een periode geld apart moeten leggen om dat grotere bedrag bij elkaar te sparen. Dat vergt geduld. Verderop in het artikel staan wat tips om dat wachten leuker te maken.

Het mooie is, dat als kinderen  het bedrag bij elkaar sparen, ze hun aankoop ook beter overdenken en soms ook nog blijer zijn met hun aankoop. Ze hebben er immers lang op gewacht en voor een bepaalde periode niet iets anders met (een deel van) hun geld kunnen doen.

Hieronder enkele aandachtspunten over het geven van zakgeld:

Hoeveel zakgeld is “normaal”?

Dat hangt natuurlijk zeer af van wat je zelf als ouder te besteden hebt en wat je afspreekt dat je kind er van moet betalen (abonnementen? kleding? cadeautjes?). Nibud heeft onderzocht (2018) dat op de basisschool de kinderen vaak €1 – €3 per week zakgeld krijgen. Op de middelbare school krijgen de meeste kinderen hun zakgeld van €17 – €26 per maand.

Zakgeld dient meerdere doelen:

Leren uitgeven. Klinkt misschien gek, maar als kinderen zelf mogen bepalen waar ze (een deel van) van hun zakgeld aan uit mogen geven, moeten ze gaan beslissen wat ze er van willen kopen. En dat kan dus ook een prul zijn, wat snel verveelt of stuk gaat. Daar leert een kind ook van. Namelijk: denk goed na wat je met je geld doet en hoe lang je van je aankoop plezier kan hebben. “Fouten” maken mag, daar leren ze van!

Leren sparen. Hoe maak je dat leuker? Jonge kinderen vinden een spaarpot vaak erg leuk, je ziet het geld groeien en dat helpt hen om verder te sparen. Een doorzichtige pot die voller en voller wordt, maakt het groeien van de voorraad nog zichtbaarder. Als jouw kind een bepaald bedrag bij elkaar wilt sparen, kan je samen met hem/haar ook een mooi vel nemen en bijvoorbeeld de hoeveelheid euro’s zichtbaar maken als smiley’s bijvoorbeeld. Telkens als er een euro bij het spaarbedrag komt, kleur je de smiley in, totdat alle benodigde smiley’s ingekleurd zijn en het bedrag bij elkaar is gespaard. Verzin iets wat je kind aanspreekt en maak de voorgang zichtbaar!

Leren budgetteren: Met name bij oudere kinderen kan dit een doel zijn: Een deel van het zakgeld bestem je om vrij te besteden (iets lekkers, iets leuks, zelf te kiezen door je kind). Een ander deel kan op gaan aan bepaalde specifieke uitgaven: kleding, cadeautjes, (telefoon)abonnementen etc. Tot slot kan je afspreken dat een deel van het zakgeld bedoeld is om mee te sparen. Verdeel het geld over de doelen en leer zo keuzes maken!

Voor deze verschillende doelen kan je verschillende potjes maken. Soms is dat onderscheid er al doordat je vrij te besteden geld contant geeft en voor de andere doelen (kleedgeld, cadeautjes, abonnementen) geld op een rekening stort.

piggy-bank-968302_1920

Tot slot:

Denk er aan als ouders dat je de afspraken over het geven van zakgeld ook goed nakomt: geef het afgesproken bedrag op een vast tijdstip. En geloof me, dat vraagt best wat discipline. Overmaken van geld naar een kinder(spaar)rekening kan je digitaal inplannen. Voor jonge kinderen heeft contant geld de voorkeur vanwege de tastbaarheid. Tip: Het is handig om ook het geven van contant zakgeld op een vast tijdstip ook in te plannen. Gebruik hiervoor een weekplanner bijvoorbeeld of zet een (terugkerende) notitie in je agenda.

En als allerlaatste tip: Probeer het goede voorbeeld te geven in het omgaan met geld!

Vind je dat zelf lastig en wil je hulp bij deze financiële zaken (overzicht in je financiën of hulp bij sparen bijvoorbeeld) bel of mail me gerust. Ik denk graag met je mee!

Bron: Nibud.nl

Kinderen en zakgeld