Maak er een gewoonte van!

Sommige kleine (of grote) klusjes komen elke dag of week terug. Zonde om steeds na te moeten denken wanneer en hoe je deze klusjes moet doen, want dat kost onnodig (veel) tijd en energie. Gewoontes (d.w.z. een haast onbewuste terugkerende handeling) of routines (een reeks van gewoontes) maken zulke activiteiten makkelijker om te doen. Hierdoor ontstaat een regelmaat in je dag/week/huishouden en dat geeft rust!

  • Plan, als routine, huishoudelijke klussen in op het meest handige moment van de week. Zo was ik steevast op vrijdagavond als een van de zonen met zijn was thuiskomt. Zaterdagochtend is het vaste prik voor het schoonmaken van het sanitair. Ik vind dat geen leuke bezigheid, maar doordat ik dit als routine heb ingepland, voorkom ik dat ik het uitstel of afstel.
  • Doe wat nuttigs in de tijd dat je wacht. Als ik het avondeten aan het koken ben, dan ben ik op een gegeven moment veel tijd aan het wachten. Aardappels of spaghetti worden namelijk vanzelf wel gaar. Dus dan maak ik de boterhammen voor de volgende dag klaar. Altijd. Het komt dus eigenlijk niet voor dat ik ’s avonds er nog ineens achter kom dat die klus nog gedaan moet worden, want het is al gebeurd, uit gewoonte. Tijdens het doorlopen van de koffie doe ik, uit gewoonte, het kleine beetje afwas dat niet in de vaatwasser gaat. Zo doe ik iets nuttigs in loze tijd en blijft, in dit geval, het aanrecht overzichtelijk. 
  • Maak er een gewoonte van om bepaalde acties op een rustig moment te doen. Dek ’s avonds al de ontbijttafel, pak de tassen in voor de andere dag en leg je kleding voor de volgende dag alvast klaar. Dit voorkomt stress en tijdnood in de ochtend.
  • Neem een voorbeeld aan de gewoonte van vroeger: “woensdag gehaktdag”. Ik hoor nog wel eens mensen zuchten, omdat er steeds maar weer bedacht moet worden: “wat eten we vandaag”. Als je vindt dat op de dag waarop gesport wordt in je gezin (bijvoorbeeld de donderdag), het meest handige gerecht een pastamaaltijd is, maak hier dan een gewoonte van. Dan hoef je daar niet meer over na te denken en is het “donderdag pastadag”.
  • Tot slot: Plan als gewoonte een vaste tijd van de week in voor tijd voor jezelf: wat lezen, sporten, Netflixen etcetera. Ook dat geeft je rust! 😊
Maak er een gewoonte van!