Make the goal delicious (Maak het doel aantrekkelijk)

In het intakegesprek of soms tijdens de 1e werkafspraak stel ik jou enkele van de volgende vragen: “Wat is je doel? Waar wil je naar toe, wat is de door jou gewenste situatie? Wat wil je bereiken door mij in te schakelen?” Meestal hoor ik in eerste instantie: “Meer ruimte”, “een leger huis”, “een woonkamer die opgeruimd is”.

Ik vraag je dan te bedenken (en soms een beetje te dromen): “Hoe ziet “meer ruimte” er dan uit? Hoe ziet die opgeruimde kamer er uit? Wat zie je als je binnenkomt in je huis of die bepaalde ruimte? Wat wil je doen in die kamer? Beschrijf dat eens!”

Vaak zie ik klanten aarzelen. “Tja wat wil ik dan?” Niet altijd heb je daar misschien al over na durven denken. Tegengehouden door allerlei gedachten. Dat je al zo veel hebt geprobeerd en dat het opruimen steeds vastliep. Dat je doel niet te bereiken is. Als ik dan met jou verder praat over wat je wilt bereiken en wat je wilt doen om dat te bereiken, komt dat ook ter sprake: hoe reëel zijn je wensen?

Soms komen er uitspraken over wat je niet wil: “Geen uitpuilende kasten”, “geen chaos in de hal en keuken”. Het proces wordt makkelijker als je gaat bedenken wat je wél wil, omdat dat inzicht geeft in je eigenlijke doel.

Het is belangrijk je doel concreet te maken. Hoe concreter hoe beter. Zo kan je voor ogen houden waar je naar toe wilt, weet je waar je het voor doet en kan je het hele opruimproces beter volhouden. Het helpt ook om het opruimwerk kritisch te bezien. Hoe zijn we bezig? Gaat het zoals je wilt en zijn we nog steeds op weg naar jouw doel?

Uiteindelijk hoor ik vele uiteenlopende grote of kleine doelen, zoals:

“Ik wil graag een plek voor mezelf, een lekkere stoel bij het raam om in te kunnen lezen, een bureautje met alleen mijn laptop, een knutseltafel voor het raam waaraan ik mijn hobby kan uitoefenen. Naast die tafel staat een stellingkast met bakken waarin mijn hobbyspullen overzichtelijk gesorteerd zijn. Overal rustige kleuren, plantjes in het raamkozijn en een mooie poster aan de wand.”

Of: “Bezoek kan zijn of haar jas ophangen aan de kapstok, ik heb een plankje of haakje waar ik mijn tas of sleutels kwijt kan, schoenen staan op een rek, hondenriemen hangen aan een haakje. Verder is de halvloer leeg en hangen er familiefoto’s aan de muur. De hallamp werkt en ik kan weer bij de schakelaar.”

Vul zelf je wensen in. Houd dat beeld dan vast als doel, kijk er naar uit en ga ervoor! Een aantrekkelijk doel, a delicious goal!

Heb jij ook een doel voor ogen? En wil je mijn hulp om dat doel te bereiken? Neem dan gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan kijken we samen hoe we dat doel kunnen bereiken.

Make the goal delicious (Maak het doel aantrekkelijk)