Minder stress voor je op vakantie gaat

Kijk jij ook zo uit naar de vakantie? Inpakken en wegwezen! Voor het inpakken bestaan talloze paklijstjes. Dus dat komt wel goed…

Maar voordat je op vakantie gaat, zijn er vaak ook nog een heleboel klusjes die je wil of moet doen. De valkuil is om dat allemaal op de laatste dag voor vertrek te doen. En dan bestaat het gevaar dat je uitgeput en stressend de auto of het vliegtuig in stapt.

Wat kan helpen lees je in dit blog!

Eigenlijk is de truc: Bedenk wat écht moet gebeuren en plan dat op verschillende momenten voor vertrek in.

Stap één: Wat is echt nodig om voor vertrek geregeld te hebben?

Dit zijn voorbeelden van noodzakelijke acties:

 • oppas regelen voor je huisdier
 • zorgen dat iemand een oogje op het huis houdt, de post verzamelt en de planten water geeft

Stap twee: Maak een afweging van wat je wilt doen aan (huishoudelijke) klusjes en wat ook echt nodig is. Pedaalemmers legen is wel nodig om voor het weggaan te doen, anders gaat de boel stinken. En de wc doen wil je misschien toch ook wel. Maar is het per sé nodig om je hele badkamer te soppen voor vertrek of je ramen nog een keer te zemen? Zou je het als je thuis was gebleven ook nu hebben gedaan? Of kan het ook gewoon na de vakantie, omdat je huis eigenlijk op het oog best netjes is?

Stap drie: Maak een planning van noodzakelijke klusjes voor je vertrek. In plaats van op de laatste dag alles te doen, kan je de klusjes verdelen in de weken en dagen voor vertrek. Maak voor jezelf een lijstje dat je kan bewaren voor volgend jaar!

PLANNING:

Check ruim van tevoren:

 • Nog voldoende medicijnen om de vakantie door te komen? Regel dit ruim van tevoren met je arts of apotheek. Geen stress op de laatste dag voor vertrek!
 • Zijn alle reisdocumenten, ID’s nog geldig van jou en je eventuele huisgenoten? Vraag zo nodig op tijd nieuwe aan bij de gemeente.

Regel ruim van tevoren oppas voor huis en huisdier.

Laatste week tot een-na-laatste dag voor vertrek:

 • Leg alvast alle kleding die je mee wilt nemen, apart. Zoek voor de laatste twee dagen thuis, kleding uit die niet mee hoeft en dus thuis achter kan blijven. De laatste was doe je dan bijvoorbeeld twee dagen voor vertrek. Zo voorkom je dat je nog op het laatst aan het wassen bent, je moet hopen dat het op tijd droog is en dat het ook nog ergens in de koffer erbij moet passen.
 • Maak een afspraak met de oppas van je huisdier wanneer je die komt brengen. Misschien kan dat wel bijvoorbeeld op de een-na-laatste dag voor de vakantiereis. Mocht er dan nog iets zijn, dan kan er nog overlegd worden en dan komt het bovendien niet op de laatste dag aan.
 • Maak een afspraak met de oppas voor je huis voor overdracht van de sleutels en eventuele instructies. Kan op een-na-laatste dag of laatste dag voor vertrek.
 • Zet buitenplanten in pot bij elkaar op een schaduwrijke plek, zodat sproeien voor degene die op je huis past, makkelijk gaat en minder tijdrovend is. Doe dit eventueel ook voor de binnen-planten: zet ze zoveel mogelijk bij elkaar in één ruimte, zodat de oppas niet je hele huis door hoeft op zoek naar planten.
 • Stel alvast de lichttimers in, die enkele lampen laten aan en uit gaan in je afwezigheid. In de paar avonden voor vertrek kan je kijken of de tijden waarop de lichten aan- en uitspringen handig ingesteld staan.
 • Eet je koelkast leeg… wees in de laatste dagen spaarzaam met boodschappen doen. Kijk wat er nog in de koelkast ligt en op moet, maak daarmee je maaltijden. Niks zo zonde als eten weggooien!
 • Leg de kussens van de tuinstoelen binnen en klap de parasol dicht of leg hem binnen.
 • Leg eventuele kostbaarheden veilig weg, op een verstopplek of in een kluis.

Op de vertrekdag zelf:

 • Zijn alle apparaten uit?
 • Zijn alle ramen dicht?
 • Kranen goed dichtgedraaid?
 • Gooi het laatste afval weg.

Uiteraard kunnen er voor jouw huishouden nog andere zaken zijn die geregeld moeten worden. Kijk wanneer wat kan en plan dat in!

FIJNE VAKANTIE!

Minder stress voor je op vakantie gaat