Neem de tijd

“Hoe laat moet ik vertrekken om op tijd te zijn, hoe lang heb ik voor deze taak, wanneer kan ik die klus af hebben, hoeveel tijd hebben we nog?” We vragen het ons de hele dag af, maar tijd is vaak moeilijk in te schatten. Voor je het weet, is er al weer een half uur voorbij.

Soms “denk” je dat een bepaald klusje lang duurt en stel je het daarom uit. “Ik ga dit wel een andere keer doen, want daar heb er nu de tijd niet voor”. Maar ja, zo komt er misschien nooit wat van en lijkt het ook wel een beetje op uitstelgedrag 😊. En duurt die klus nou echt zo lang?

Andersom kan ook. Je begint enthousiast aan iets en merkt dat het veel meer tijd kost dan gedacht. Aan het eind van de tijd die je er voor hebt, houd je chaos over. De klus is niet af en onafgemaakte taken blijven over. Dat motiveert niet echt om er de volgende keer mee verder te gaan.

Wat kan je daar nu mee? Een hulpmiddel: houd een periode de tijd bij van bepaalde activiteiten om meer bewust te zijn van hoeveel tijd iets kost. Zoals: Hoe lang doe je er over om de was op te vouwen van een vol wasrek? Hoeveel tijd kost het poetsen van twee wc’s en de badkamer? Hoe lang ben je bezig met de lunchtrommels klaarmaken? Hoe lang doe je normaal gesproken over boodschappen doen? Schrijf de activiteit en de werkelijke tijdsduur bijvoorbeeld op in een klein notitieboekje.

Leuker is nog om van deze klussen eerst een inschatting van de benodigde tijd te maken. Vergelijk dan de werkelijke tijd die je er aan besteedt met de tijd die je zelf van tevoren had gedacht dat het zou kosten. Komt dat in de buurt of zit je er ver naast?

De tijd bijhouden geeft inzicht. En soms kom je er achter dat iets sneller gedaan is dan gedacht, maar natuurlijk ook dat sommige taken meer tijd kosten dan ingeschat.
Dit inzicht kan je helpen bij een volgende planning. 

Een oplossing voor uitgebreide klussen die zoveel tijd kosten dat je ze eigenlijk nooit ingepland krijgt? Deel zo’n grote klus op in kleinere klusjes. Bij uitstek iets wat we tijdens opruimsessies doen:

  • Wil je je hele huis opruimen? Begin bij één kamer.
  • Wil je een hele kamer opruimen? Begin bij het bureau.
  • Wil je een kast opruimen? Begin met één plank.

Zo is de kans dat een klus afkomt veel groter, omdat je er genoeg tijd voor hebt.

Tot slot: houd rekening met wat reservetijd. Bijvoorbeeld omdat tussendoor de voordeurbel gaat of de telefoon. Als iets een kwartier kost en je hebt die tijd, maar je moet ook echt na dat kwartier de deur uit, dan is de planning wat krap.

Succes! En: ik help je graag met deze planning, dus bel of mail me gerust als je mijn ondersteuning kan gebruiken. Ik neem er graag de tijd voor!

Neem de tijd