Over de datum

Samen met mevrouw ben ik aan het werk in de keuken. De keuken is dichtgeslibd met etenswaren. Blikjes, glazen potjes, pakken, doosjes en zakjes. Allemaal met voedsel erin. Eén voor één pak ik een blikje of glazen potje. Wat zit erin? Waar staat de houdbaarheidsdatum? Soms zoek je je een ongeluk en blijkt er toch geen datum op te staan, soms is de datum niet echt goed leesbaar. Sterkere bril erbij. Vage inhoud, etiket dat verweerd is, ‘best before’ datum of ‘houdbaar tot’ datum van 2011, 2017 tot vorig jaar. Eerst de aarzeling: ‘Is wel oud dit, zou je dat niet toch nog kunnen eten?’ ‘Dit bederft toch niet zo snel?’ ‘Zonde toch om dit weg te gooien?’

Mee eens, het is zonde om eten weg te gooien. Toch zijn de data THT (Tenminste Houdbaar Tot) en TGT (Te Gebruiken Tot) van belang. 

Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed (zoals rijst, pasta). Je kunt het dan nog wel veilig eten. 

Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten (info Het Voedingscentrum).

Ik merk dat deze ‘over de datum’ potjes vaak niet meer gebruikt gaan worden. Ze staan er al jaren en vanwege de twijfel of het nog gegeten kan worden, pak je telkens een ander blikje of potje eerst.

Deze mevrouw is niet de enige bij wie ik die overvolle keukenkastjes tegenkom. Het is vaak niet verwonderlijk dat het zover komt. Aanbiedingen zijn aanlokkelijk: 3 plus 2 gratis, 2e halve prijs. Je koopt meer dan je opmaakt. Je vult de kasten en ziet niet meer zo goed wat je hebt als het volstaat. In de veronderstelling dat je het niet in huis hebt, koop je toch maar weer dat product.

Hoe verlos je jezelf van die overvolle keukenkastjes met voedingsmiddelen?

De eerste actie is tijdrovend maar wel essentieel: bekijk álle voedingsmiddelen en check de houdbaarheid. Over de datum? Geen datum zichtbaar en niet lang-houdbaar? Potje onder het stof van achter uit de kast? Weg ermee.

En dan:

  • Groepeer alles wat nog eetbaar is. Vis uit blik, groentes in potjes, sauzen, rijst/pasta, jams/honing etc. Zet bij elkaar wat van dezelfde categorie is. Zo heb je meer overzicht. 
  • Zet het minst lang houdbare artikel vooraan in de kast en het langst houdbare product achteraan. Dan pak je het eerst, wat het eerst op moet.

Hoe hóud je het overzicht en voorkom je ‘over de datum’:

  • FiFo (First In, First Out) vullen zoals in de supermarkt door de vakkenvullers wordt gedaan. Wat eerst op moet, staat vooraan. Wat je daarna koopt en langer houdbaar is, zet je daarachter.
  • Koop niet teveel. Gebruik je een product maar weinig en heb je nog voorraad staan, sla dan de aanbieding over. Heb je van een gangbaarder voedingsmiddel nog voorraad voor een aantal weken: maak eerst verder op wat je hebt. Bij de eerstvolgende aanbieding kan je dan weer inkopen. Aanbiedingen komen steeds terug, dus je vist niet zo snel achter het net.
  • Kook regelmatig vanuit je voorraadkast. Neem het pak kidneybonen dat binnen een maand op moet en zoek welk recept je daarbij kan vinden. Kan soms best verrassend zijn.
  • Zorg voor een goed overzicht in je kastjes. Zet ze daarom bij voorkeur niet te vol, gebruik bakken of carrousels (draaiplateaus). Dan zie je wat je hebt en koop je gerichter in.
  • Zet de houdbaarheidsdatum met een zwarte marker groot op het etiket/verpakking. Dan hoef je niet meer steeds te speuren naar de datum en zie je sneller wat er op moet.
  • Geef een ongeopend product weg aan iemand anders, als jij het niet gaat eten en het nog niet over de datum is.

Succes en eet smakelijk!

Over de datum