Wat te doen met “krijgertjes”?

Wanneer ik bij klanten kom die veel spullen in huis hebben, zijn dat niet alleen de spullen die ze zelf hebben aangeschaft. Vaak gaat het ook om spullen die ze gekregen hebben, als cadeau of omdat een ander er zelf vanaf wilde. Die laatste categorie noem ik de “krijgertjes”.

Hoe ga je daarmee om?

Als je een opruimtraject begint zoek je spullen uit waar je afscheid van wilt nemen en sjouw je deze spullen je huis uit. Als er dan steeds weer krijgertjes je huis in komen, schiet je niet erg op. Zo komt er nooit meer ruimte in je huis.

Krijgertjes worden vaak met de beste bedoelingen aangeboden. Je hebt het gevoel er dankbaar voor te moeten zijn. Er wordt aan je gedacht. En zeker, als je niet veel hebt en ook niet veel te besteden hebt, is het fijn als mensen handige spullen/kleding aan je geven.

Maar wat als je het niet past, als je het niet mooi vindt en niet onbelangrijk dus: als je er geen plek voor hebt in je huis?

Is jouw huis nog overzichtelijk? Heb je nog geen vol huis met spullen? Ook dan zijn onderstaande tips nuttig om te voorkomen dat je de stort bent van andermans overtollige spullen, hoe goed bedoeld ook.

Bereid je voor op de krijgertjes.

Bedenk op een rustig moment een zin waarmee je bedenktijd krijgt of de gever alvast voorbereid op het nee-zeggen op de goedbedoelde krijgertjes. Voorbeeld:

“Wat aardig dat je aan me denkt (je bedankt de gever voor zijn aandacht). Ik ga

  • kijken of ik iets uit jouw stapeltje kleding kan gebruiken
  • even uitproberen of ik het kledingstuk pas
  • bedenken of het voorwerp bij mij past en of ik er ruimte voor heb.”

Hiermee krijg je bedenktijd, waardoor je minder snel “Ja” zegt op het aanbod. Je kan rustig nadenken wat je met het voorwerp of kledingstuk wil. Het kan zijn dat het een goede winterjas in de juiste maat is, die je huidige wat sleetse exemplaar kan vervangen. Dan komt het goed van pas. Maar hanteer dan de slogan: Iets erin, is iets eruit. Dus het aangeboden exemplaar erin en jouw (te) oude jas eruit.

Vraag vervolgens ook aan de gulle gever: “Stel dat ik het niet wil houden, wat wil je dat ik er dan mee doe? Wil je het terug? Of mag het in dat geval naar de kringloop?”

En uiteraard, als je al gelijk ziet dat het niks voor je is, dan kan je het ook al gelijk zo brengen:

“Wat aardig dat je aan me denkt. Ik heb zelf twee goede winterjassen, een derde ga ik daarom niet gebruiken en dan is het zonde als deze (het krijgertje) hier hangt zonder dat ik deze draag. Misschien weet je iemand anders?”

Soms is het krijgen van krijgertjes dus fijn, maar niet altijd handig. Bereid je dus voor!

Succes!

En wil je hulp om overtollige spullen op te ruimen? Bel of mail me, dan help ik je verder!

Wat te doen met “krijgertjes”?