We bergen het op!

“Als ik nu gewoon opbergbakken aanschaf, dan kan ik daar toch al mijn spullen in kwijt?” Dat hoor ik vaak. En soms klopt het ook wel en zijn er vooral spullen die ongeordend en los in je kast of op je tafel liggen. Maar vaker nog zijn er te veel spullen, waarbij zelfs meer opbergmiddelen niet helpen.

Daarom is de start van het opruimtraject eigenlijk altijd het uitzoeken en ordenen van de spullen. Moet alles bewaard blijven, wat kan er weg, wat ligt te verstoffen en wordt niet meer gebruikt? Wat werkt nog en wat is bij nader inzien stuk? Word je blij van hetgeen je hebt of niet? Dat is het meest intensieve deel van het opruimtraject en is voor iedereen anders. Als jouw opruimcoach help ik met die beslissingen.


Geloof me, in zo’n opruimtraject nemen veel mensen toch afscheid van een deel van hun spullen en houden ze alleen de voorwerpen waar ze blij van worden, die ze graag gebruiken en die nog bruikbaar zijn.

Waar (in de ruimte/kamer) je spullen opbergt, daar heb ik eerder het blog “Handig opbergen: neem een voorbeeld aan de de kleuterklas” over geschreven. Nieuwsgierig? Lees er HIER dan alles over.


Uiteindelijk kom je aan het eind van zo’n opruimtraject aan het opbergen zelf toe. Voor velen een leuk slot: je spullen een mooi plekje geven, handig bij elkaar houden van producten, overzichtelijk met labels enzovoort. De keuze is reuze. Mooie manden, kunststof bakken, al dan niet duurzaam gemaakt, kartonnen bewaardozen, doorzichtige voorraaddozen in alle vormen en maten. Het is heel verleidelijk om al die mooie  opbergmiddelen aan te schaffen.


Maar loop ook in deze fase nu niet te snel naar de winkel! Jammer? Ja misschien. Wat daarentegen ook jammer is, is als je opbergmiddelen koopt en bij thuiskomst blijken ze onpraktisch, niet passend voor je doel, niet passend voor in je voorraadkast, berging en dergelijke. Zonde van de moeite en het geld. 


Pas als je goed weet wát je wilt opbergen, kan je kijken welke opbergmiddelen daarvoor nodig zijn.


Hier zijn mijn TIPS:


✅ Ga na welke maat de spullen hebben die je wilt opbergen. Dat bepaalt mede welke maat de bakken, boxen of manden moeten hebben, zodat de spullen er in passen
✅ Bedenk hoe vaak je de spullen gebruikt. Dit bepaalt hoe robuust de opbergmiddelen mogen zijn. Gebruik je de spullen vaak, dan moeten de opbergmiddelen niet te zwaar zijn om te pakken en misschien zelfs wel handgrepen hebben
✅ Vraag jezelf af of je de opbergmiddelen wilt kunnen afsluiten met een deksel
✅ Bepaal of je de manden of bakken wilt kunnen stapelen
✅ Denk na over het materiaal en de doorzichtigheid. Wil je de inhoud kunnen zien of juist niet (niet nodig of te onrustig)

✅ Wil je er een label op kunnen plakken, zodat duidelijk is wat er in de bak zit? Op riet plakt een label niet, maar op karton of kunststof wel
✅ Wat is je budget? Sommige opbergsystemen zijn prachtig, maar houd wel rekening met een flinke investering. 


Heb je hierbij hulp nodig? Ik help je graag. Neem gerust contact op!

We bergen het op!